Hľadať
Menu

Nachádzate sa tu: Úvod Blog Aká je ideálna výška zrkadla v kúpeľni?

Aká je ideálna výška zrkadla v kúpeľni?

Plánujete si kúpiť zrkadlo do kúpeľne a neviete si rady s jeho rozmermi? Aká je ideálna výška zrkadla a ako vysoko nad umývadlom by malo byť umiestnené? Poďme sa na to pozrieť.

Výška kúpeľňového zrkadla je individuálna záležitosť

V zrkadle by ste mali vidieť celú svoju tvár a trup aspoň do výšky hrudníka. Minimálna výška zrkadla v kúpeľni je preto 60 cm. To však neznamená, že ide o ideálne riešenie.

Ak sú medzi členmi rodiny veľké výškové rozdiely, musíte výšku zrkadla primerane upraviť. Dolný okraj zrkadla by mal byť 100-120 cm nad zemou a horný okraj musí presahovať vrch hlavy každého, kto ho bude používať. Zohľadnite preto výšku najvyššieho a najnižšieho člena domácnosti. Je lepšie nechať si rezervu a zvoliť väčšiu veľkosť.

V kúpeľni sa však neodporúča umiestniť zrkadlo až na podlahu. Jednak to nemá veľký zmysel, pretože ho umiestnite za umývadlo a mohli by ste začať zbytočne spochybňovať svoje vlastné telo.

Zhrňme si základné informácie o výške a umiestnení zrkadla v kúpeľni:

  • Minimálna výška zrkadla je 60 cm.
  • V zrkadle by mali byť viditeľní všetci členovia domácnosti od hrudníka po temeno hlavy (s veľkým odstupom).
  • Dolný okraj zrkadla by mal byť 100-120 cm nad zemou.

Aká je ideálna šírka zrkadla v kúpeľni?

V zrkadle by ste mali vidieť svoje ramená, ale inak šírka závisí najmä od vašich preferencií. Ak máte malú kúpeľňu, širšie zrkadlo ju môže opticky zväčšiť. Zrkadlo vám tiež pomôže priniesť do kúpeľne viac svetla tým, že ho odráža.

V sortimente LED zrkadiel Artalo si môžete vybrať výšku a šírku zrkadla až do 100 × 200 cm. Vďaka zabudovanému osvetleniu bude krásnym dizajnovým prvkom v kúpeľni.

Kam umiestniť zrkadlo v priestore?

Nad umývadlom, samozrejme. Ak však plánujete úplne novú kúpeľňu a môžete si vybrať, kde presne bude umývadlo, oplatí sa nad tým popremýšľať.

Ak je vaša kúpeľňa tmavšia alebo jednoducho chcete pridať viac svetla, umiestnite zrkadlo naproti zdroju svetla. Môže to byť okno, umelé osvetlenie alebo vstup do kúpeľne. Zrkadlo bude odrážať svetlo a premení aj tmavší priestor na príjemne osvetlenú kúpeľňu.

Myslite ale aj na to, že zrkadlo umiestnené pri dverách by mohlo byť trochu desivé. Predstavte si, že idete večer na toaletu a vidíte nečakaný pohyb na chodbe alebo vo vedľajšej miestnosti. Môže to byť pohyb záclony alebo tieň konára v poryve vetra - ale v tej sekunde si to nedokážete racionálne vysvetliť.

Ako vyriešiť zrkadlo v kúpeľni pre deti?

Ak to rozmery vašej kúpeľne dovoľujú, môžete pre svoje deti vytvoriť vlastný hygienický kútik. Najmä malé dievčatká určite poteší dievčenský kútik, do ktorého si môžu odložiť zubnú kefku, obľúbenú zubnú pastu, hrebeň, gumičky do vlasov a iné drobnosti. Výšku zrkadla im môžete plne prispôsobiť.

V malej kúpeľni je najčastejším riešením stolička, na ktorú deti vylezú. Zrkadlo umiestnite čo najnižšie nad umývadlo, aby na seba deti dobre videli. Posledným riešením je menšie zrkadlo na ramene, ktoré sa dá tiež ohýbať hore a dole. Takéto zrkadlá bývajú zväčšovacie na jednej strane, takže sa vám budú hodiť aj na ľahšie líčenie alebo holenie.

Veľké zrkadlo nie je jediným spôsobom, ako opticky zväčšiť kúpeľňu. Ak máte do činenia s menším priestorom, veľa užitočných rád nájdete v článku Ako zväčšiť malú kúpeľňu.

Späť na prehľad

Hore