Hľadať
Menu

Nachádzate sa tu: Úvod Blog Ako zariadiť malú kúpeľňu a opticky ju zväčšiť

Ako zariadiť malú kúpeľňu a opticky ju zväčšiť

Bojujete s nedostatkom miesta v kúpeľni? Nevadí, aj malá kúpeľňa sa dá premeniť na príjemný a vzdušný priestor. Poradíme vám, ako malú kúpeľňu opticky zväčšiť a splniť všetky funkčné požiadavky.

Vyberte si svetlé farby

Svetlá farba je pre malú kúpeľňu jasnou voľbou. Vyberte si krémovú, béžovú, svetlosivú alebo hnedú. Ak sa bojíte fádnosti, hrajte si s dekormi dreva alebo kameňa.
Ak sa nechcete vzdať výraznejších farieb, venujte im len jednu stenu - napríklad za zrkadlom alebo v sprche, alebo ich použite na menšie prvky, ako sú batérie a doplnky.

Čím menej spojov, tým lepšie

Veľký počet škár opticky rozdeľuje kúpeľňu. Na druhej strane veľkoformátové obkladačky pôsobia čistým a luxusným dojmom. A ak chcete niečo naozaj dizajnové, skombinujte ich s 3D obkladačkami. Zaobchádzajte s nimi však opatrne, rovnako ako s výraznými farbami. Budú jedinečnou dominantou kúpeľne.

TIP: I malá kúpeľňa môže vyzerať luxusne. Prečítajte si našich 7 tipov na zariadenie luxusnej kúpeľne

Miesto vane sprcha

To samozrejme dáva zmysel. Vaňa by zabrala viac miesta. Sprchový kút však treba vybrať správne. Potom nielenže ušetrí miesto, ale aj opticky zväčší kúpeľňu.

Ideálnym riešením je sprchový kút bez vaničky typ walk-in, teda s otvoreným vstupom. Podlaha v jednej rovine s jednotnou dlažbou bude pôsobiť ako pokračovanie miestnosti. Zástena by mala byť ideálne vyrobená z klasického priehľadného skla, ktoré nebude rozdeľovať miestnosť.

Máte obdĺžnikovú kúpeľňu? Potom sa nemusíte obávať kratšej obdĺžnikovej vane. Zvážte však, či na ňu máte vhodný priestor vzhľadom na umiestnenie umývadla, toalety a prípadne práčky.

Toaleta, ktorá nezaberá miesto

Ak máte kúpeľňu s toaletou, vyberte si závesnú toaletu namontovanú na nástenný inštalačný systém. Splachovací mechanizmus vo voľne stojacich toaletách zaberá príliš veľa miesta a opticky narúša jednotnosť kúpeľne. Okrem toho je to v dnešnej dobe skôr retro.

Vyberajte nábytok opatrne

Ideálne sú širšie, ale menej hlboké skrine, ktoré príliš nevystupujú do priestoru. Čo najefektívnejšie využite aj priestor pod drezom. Ak si vyberiete umývadlo na dosku (nie zapustené), získate ešte viac úložného priestoru.

Na druhej strane sa vyhnite otvoreným policiam, ktoré by pôsobili rušivo, a zachovajte čo najprehľadnejšie plochy. Ak máte možnosť, riešte poličku v sprchovom kúte formou výklenku v stene (niky). Vyzerá to dizajnovo a ušetrí to trochu miesta.

Nemôže ísť práčka inde?

Pri zariaďovaní kúpeľne automaticky zahŕňame práčku. Zaberá však veľa miesta. Zvážte, či je pre ňu miesto aj inde.
Ak je kúpeľňa jedinou možnosťou, pokúste sa práčku čo najviac zakomponovať do priestoru a využiť priestor nad ňou. Môžete ju napríklad umiestniť vedľa skrinky s umývadlom a hornú časť skrinky predĺžiť až nad práčku. Alebo nad ňu na stenu nainštalujte policový systém s úložnými boxmi.

Veľké zrkadlo opticky zväčšuje priestor

Dokonalým spôsobom, ako opticky zväčšiť kúpeľňu, je veľké zrkadlo. Vedľa neho by potom malo byť osvetlenie z oboch strán, aby ste nemali tiene v tvári. Skvelým riešením je LED zrkadlo so zabudovaným osvetlením. Ušetríte tak miesto okolo zrkadla a miestnosť bude vyzerať o niečo jednotnejšie bez toho, aby lampy vyčnievali do priestoru.


Zrkadlo LED vám radi vyrobíme na mieru. Môžete si vybrať optimálnu veľkosť, ale aj farbu svetla. Skvelým doplnkom sú inteligentné doplnky, ako napríklad zabudované kozmetické zrkadlo, reproduktor bluetooth, vyhrievanie zrkadla proti zahmlievaniu alebo meteostanica s WIFI.

Projděte si nabídku LED zrcadel na míru.

Saďte na bodové osvetlenie

V kúpeľni zvyčajne nemáme denné svetlo, takže sa musíme spoliehať na umelé osvetlenie. A čím viac svetla, tým priestrannejšie miestnosť vyzerá. Pre malú kúpeľňu sú najlepšou voľbou zapustené bodové svetlá v strope. Nezaberajú miesto a dajú sa voľne umiestniť. Svetlo bude rovnomerne rozptýlené po celej miestnosti.

U kúpeľňových svetiel ale nehrá rolu len dizajn. Prečítajte si o tom ako správne vybrať osvetlenie do kúpeľne.

Späť na prehľad

Hore