Hľadať
Menu

Nachádzate sa tu: Úvod Blog Aké svetlo vybrať do kúpeľne? Kompletný sprievodca

Aké svetlo vybrať do kúpeľne? Kompletný sprievodca

Kúpeľňa spravidla nemá prístup k dennému svetlu, preto sa spolieha na umelé osvetlenie. Poradíme vám, aké svetlo do kúpeľne vybrať a ako ho správne umiestniť.

Kúpeľňa zvyčajne nemá prístup k dennému svetlu, preto je odkázaná na umelé osvetlenie. To musí byť funkčné, aby ste sa ráno jasne videli v zrkadle, ale v ideálnom prípade aj relaxačné, aby ste si večer po príchode domov mohli vychutnať uvoľňujúcu sprchu alebo kúpeľ. Všetko potom ešte sťažuje všadeprítomná vlhkosť v kúpeľni. Ako to teda všetko zvládnuť? Poradíme vám, aké svetlo do kúpeľne vybrať a ako ho správne umiestniť.

Koľko svetiel potrebujete v kúpeľni

Ideálny počet a sila svetiel závisí od veľkosti a usporiadania vašej kúpeľne. Aby ste sa uistili, že osvetlenie je dostatočné, mali by ste sa zoznámiť s hodnotou nazývanou lúmen - tá udáva intenzitu svetla. Tento parameter nájdete u všetkých lepších svietidiel.

Približne 200 lúmenov na meter štvorcový sa považuje za ideálne pre kúpeľňu. Ak má teda vaša kúpeľňa napríklad 10 metrov štvorcových, potrebuje osvetlenie s intenzitou aspoň 2000 lúmenov.

Táto hodnota je len minimálna, pretože kúpeľňové svietidlá sú často zámerne nasmerované do steny alebo zakryté, aby boli chránené pred vlhkosťou. Preto si vyberajte silnejšie svetlá, pri ktorých môžete regulovať intenzitu svetla.

TIP: Skôr ako začnete vyberať konkrétne svietidlá, zistite, koľko vypínačov sa vám do kúpeľne zmestí. Nemusíte sa však úplne obmedzovať. Ak vám počet vypínačov nestačí, stále máte možnosť zapojiť viacero svetiel pod jeden vypínač. Potom ich však budete zapínať a vypínať spoločne. Ďalšou možnosťou je vybrať si svetlo so zabudovaným vypínačom a zapojiť ho priamo do elektriny.

3 typy kúpeľňového osvetlenia

Kúpeľňové svietidlá možno podľa funkcie a umiestnenia rozdeliť na tri typy:

  • stropné osvetlenie
  • zrkadlové osvetlenie
  • dekoratívne osvetlenie

Podívajme sa na všetky z nich bližšie.

Stropné svietidlá do kúpeľne

Centrálne stropné svetlo by malo osvetľovať celú kúpeľňu. Ak si prídete po niečo do skrinky v rohu miestnosti, nájdete to bez väčších problémov. Uľahčí vám to aj upratovanie, pretože nebudete musieť zapínať a vypínať viacero vypínačov, aby ste dobre videli do všetkých kútov.

Praktické a v súčasnosti moderné sú bodové svietidlá. Vo veľkej kúpeľni lepšie rozptýlia svetlo a v malej opticky nezmenšia priestor. Najmä ak si vyberiete zapustené bodové svetlá do steny (stropu).


Tabuľové stropné osvetlenie lepšie rozptýli svetlo a opticky zväčší priestor.

Zrkadlové osvetlenie

Stropné svetlá vytvárajú na tvári tiene. Preto je dôležité umiestniť svetlá aj po stranách zrkadla, aby osvetľovali priamo vašu tvár. V opačnom prípade sa jednoducho nebudete môcť správne nalíčiť alebo oholiť.

Upozornenie! Svetlo nad zrkadlom nestačí, musí byť naozaj umiestnené na oboch stranách.

Ideálnym riešením je LED zrkadlo so zabudovanými LED pásmi. Zrkadlo dokonale osvetlí vašu tvár, ale zároveň bude moderným dizajnovým kúskom. Vytvorí vo vašej kúpeľni príjemnú atmosféru a dodá jej nádych luxusu.

V našej ponuke nájdete kvalitné štvorcové a okrúhle zrkadlá LED, ktoré si môžete prispôsobiť podľa svojich predstáv. Môžete si vybrať veľkosť, farbu osvetlenia, typ vypínača a pridať celý rad šikovných doplnkov, ako je meteostanica, reproduktor na prehrávanie hudby alebo dokonca vyhrievanie, ktoré zabráni zahmlievaniu zrkadla. Zrkadlo sa tak premení na inteligentný a moderný kúpeľňový prvok.

Prezrite si našu ponuku LED zrkadiel s inteligentným príslušenstvom.>>

Dekoratívne osvetlenie kúpeľne

Dekoratívne osvetlenie sa zvyčajne umiestňuje okolo vane alebo sprchy, na skrinku pod umývadlom alebo do výklenku (výklenok v stene). V kúpeľni nemá žiadnu podstatnú funkciu, takže závisí najmä od vašich preferencií a predstavivosti.

Najčastejšou voľbou sú LED pásy. Uistite sa však, že majú dostatočnú ochranu proti vlhkosti. Osvetlenie v bezprostrednej blízkosti vane alebo sprchy by malo mať minimálne stupeň krytia IP 65. Ochrane a bezpečnosti svetla sa venujeme ďalej v článku.

Dekoratívne osvetlenie môže slúžiť aj na relaxáciu, ak si chcete dopriať uvoľňujúci kúpeľ. Na tento účel však môžete použiť aj LED zrkadlo, pretože intenzitu svetla si môžete nastaviť sami.



Akú farbu svetla vybrať do kúpeľne?

Farba svetla môže výrazne zmeniť atmosféru kúpeľne. Môžete si vybrať z troch farieb:

  • teplá (2700 - 3400 Kelvinov)
  • neutrálna (3500 - 4900 kelvinov)
  • studená (5000 - 7000 kelvinov)

Ideálne je tieto farby kombinovať. Vyberte si neutrálne alebo chladné stropné osvetlenie, ktoré navodí pocit čistoty. Neutrálne alebo chladné farby sú vhodné aj na osvetlenie zrkadiel. Neutrálne vám pomôžu vidieť čo najreálnejšie odtiene vašej tváre, zatiaľ čo studené odhalia intenzitu vášho make-upu. Na uvoľnenie a relaxáciu je najlepšie teplé svetlo. Je vhodné pre vaňu alebo sprchovací kút. 

Tieto pravidlá sú však len všeobecné. Najdôležitejšie je, aká farba svetla vám vyhovuje.

Myslite na bezpečnosť

Svetlá sú v kúpeľni vystavené vysokej vlhkosti. Preto musia mať dostatočnú ochranu, aby vám nehrozilo riziko úrazu elektrickým prúdom.

Stupeň ochrany pred svetlom je určený hodnotou IP. Tá má dve číslice, z ktorých každá označuje iný typ odolnosti:

  • Prvá číslica udáva stupeň ochrany proti vniknutiu cudzích predmetov - mechanická odolnosť.
  • Druhá číslica označuje stupeň ochrany proti vniknutiu vody.

Akú ochranu by mali mať svetlá v kúpeľni? Vyberte si svetlá okolo zrkadla a na strope s krytím IP 33 alebo vyšším a svetlá v bezprostrednej blízkosti vane alebo sprchy by mali mať minimálne IP 65. 

Máte radi dizajnové a praktické zrkadlá LED s inteligentným príslušenstvom? Prezrite si celú ponuku viac ako 25 dizajnov a prispôsobte si zrkadlo podľa svojich predstáv.

Prohlédnout LED zrcadla. >>

Späť na prehľad

Hore