Hľadať
Menu

Nachádzate sa tu: Úvod Blog Ako prilepiť zrkadlo na dlaždice? Kompletný návod

Ako prilepiť zrkadlo na dlaždice? Kompletný návod

Montáž zrkadla na stenu nie je príliš zložitá. Ak sa chcete vyhnúť vŕtaniu do obkladu, nasleduje lepenie. Ako správne prilepiť zrkadlo na obklad? Poradíme vám, na čo sa pripraviť a ako to urobiť s dokonalým a predovšetkým spoľahlivým výsledkom.

Čím prilepiť zrkadlo na dlaždice

Máte tri možnosti, a to obojstrannú pásku, lepidlo alebo silikón. Poďme sa na všetky pozrieť bližšie.

Dvojstranná páska

Výhodou obojstrannej pásky je rýchlosť a čistota lepenia. Uistite sa, že má dostatočnú nosnosť a je vhodná do vlhkého prostredia. Najlepším riešením je penová páska, ktorá si poradí s menšími nerovnosťami, kompenzuje drobné otrasy a dá sa ľahko odstrániť, ak zmeníte plány so zrkadlom. Čím väčšia je hustota peny, tým vyššia je nosnosť pásky.

Pásky vhodné na olepovanie zrkadiel nájdete od značiek ako TESA, CEYS Blue Tape alebo Den Braven. Napríklad páska TESA 4952 má hustejšiu penu, lepšiu priľnavosť a lepí okamžite. Okrem toho je odolná voči zmenám teploty a vlhkosti. Určite nešetrite na páske, aby ste si boli istí, že drží zrkadlo.

Zrkadlové lepidlo

Najbezpečnejším riešením je lepidlo určené priamo na zrkadlá, zvyčajne na báze akrylátu. Môžete sa spoľahnúť, že neobsahuje žiadne látky, ktoré by mohli poškodiť zrkadlo. Tieto lepidlá sú tvrdšie, ale tiež schnú o niečo pomalšie, takže pri lepení musíte zrkadlo dlhšie držať a fixovať.

Môžete použiť aj tzv. polymérové lepidlá MS, čo je v podstate lepidlo a tmel dva v jednom. Tieto lepidlá majú vysokú počiatočnú priľnavosť a udržia aj ťažšie zrkadlá. Siahnite napríklad po UHU Montage MS polymer, Bison Poly Max alebo Mamut Glue High Den Braven.

Dbajte na to, aby lepidlo neobsahovalo acetáty, ktoré reagujú so zrkadlovým povrchom. Vytvorili by čierne škvrny.

Silikón

Tretia možnosť je lepenie silikónom. To vytvára pevný a pružný spoj, ktorý spoľahlivo odoláva vode a teplotným rozdielom. Rovnako ako pri zrkadlách si však dajte pozor na acetáty, ktoré sú obsiahnuté napríklad v sanitárnom silikóne. Ideálnou voľbou je neutrálny silikón alcoxy. Silikón je vhodný aj na drsné a nerovné povrchy, tie sú však pri obkladačkách skôr výnimkou.

Čo si teda vybrať?

Ak lepíte zrkadlo na nerovný povrch, musíte kombinovať pevnosť lepidla alebo silikónu s obojstrannou páskou. V prípade hladkých dlaždíc spoľahlivo postačí len jeden z týchto spôsobov lepenia. Ak však použijete lepidlo alebo silikón, musíte zrkadlo zafixovať, kým spoje nezaschnú.

Ak montujete väčšie a ťažšie zrkadlá, ako sú naše Zrkadlá Artalo LED na mieru, najspoľahlivejším spôsobom je zavesenie na háčiky. Hoci sa nevyhnete vŕtaniu, budete mať istotu, že zrkadlo zostane na svojom mieste. Všetko montážne príslušenstvo je súčasťou balenia.

Predtým, ako začnete lepiť zrkadlo

Dlaždicu, na ktorú budete lepiť zrkadlo, je potrebné dôkladne očistiť. Najprv ich zbavte všetkého prachu a potom ich vyčistite chemickým čistiacim prostriedkom. Ten nesmie obsahovať žiadne látky na báze oleja, aby sa zabránilo vysychaniu rúk; namiesto toho musíte povrch odmastiť. Zabudnite na Jar, Pur alebo Cif.

Ideálny je technický benzín, perchlóretylén alebo technický lieh, ktorý z povrchu odstráni mastnotu, všetky nečistoty a vlhkosť. Lepený povrch zrkadla tiež dôkladne očistite vhodným jemným čistiacim prostriedkom.

Ako prilepiť zrkadlo na obkladačku

Všetko je pripravené a môžeme začať lepiť! Pozrime sa na postup lepenia pomocou obojstrannej pásky a následne lepidla alebo silikónu.

Lepenie zrkadla pomocou obojstrannej lepiacej pásky

S páskou to bude jednoduchá a čistá práca. Položte zrkadlo na rovný povrch a lepiacu pásku nalepte v smere, v ktorom zrkadlo visí - vertikálne. Naneste ju na obe strany od hornej časti zrkadla až nadol a niekoľko pásikov v rovnomerných intervaloch v strede zrkadla. Množstvo pásky zvoľte podľa jej nosnosti. Potom už len pevne pritlačte zrkadlo k stene a máte hotovo. Páska okamžite priľne.

Lepenie zrkadiel lepidlom alebo silikónom

Tu budete mať trochu viac práce. Naneste lepidlo na zadnú stranu zrkadla v pravidelných intervaloch v tvare mriežky. Po stranách nechajte centimeter alebo dva voľné. Je to preto, lebo keď sa zrkadlo pritlačí k stene, lepidlo zväčší svoju plochu a mohlo by presakovať cez okraje.

Pri väčších zrkadlách alebo pri použití dlhšie schnúcich lepidiel alebo tmelov je dobré zabezpečiť upevnenie niekoľkými pásmi obojstrannej lepiacej pásky. Ak pásku nemáte, musíte zrkadlo podoprieť, kým lepidlo alebo silikón úplne nezaschne. Na podopretie môžete použiť stoličku alebo drevené lišty. V prípade zrkadla nad umývadlom to však môže byť problém. V každom prípade po pritlačení zrkadla k stene chvíľu počkajte a podržte ho na mieste.

A máte hotovo!

Nenašli ste ešte dokonalé zrkadlo do kúpeľne? Pozrite si našu ponuku LED zrkadiel Artalo. Vyrobíme ich podľa vašich požiadaviek a môžete si k nim vybrať aj celý rad šikovných doplnkov.

Späť na prehľad

Hore